Colectarea gunoaielor menajere

Material în lucru... 

Situaţie : La Nădlac, în ultimii ani, din cauza închiderii gropii de gunoi şi a cresterii costurilor de operare pentru firma care ridică gunoiul, ridicarea gunoiului menajer şi a deşeurilor a devenit o problemă foarte controversată. Creşterea preţului pe metru cub, ridicarea selectivă, eliminarea subvenţiei au fost câteva măsuri care nu au fost foarte populare. Nădlăcanii au rămas de multe ori cu gunoiul în faţa porţii sau au început să-l ducă pe la marginea localităţii (vezi foto de pe drumul Peregului)

Gestionarea deșeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea, reciclarea și depozitarea deșeurilor. De obicei, termenul se referă la materialele rezultate din activități umane și la reducerea efectului lor asupra sănătății oamenilor, a mediului, sau aspectului unui habitat. Gestionarea deșeurilor are ca scop și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea părților recuperabile. Deșeurile gestionate pot fi atât solide, cât și lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți (de exemplu radioactive), necesitând metode de tratare specifice fiecărora.

  La nivelul judeţului Arad, în anul 2008,  s-a luat decizia înfiinţării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitara Asociaţia Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad. Acest organism a implementat proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS) implică implementarea a 6 contracte, după cum urmează:

  • Contract de Servicii – Asistenţă Tehnică şi Supervizarea Lucrărilor de Construcţii în sprijinul Consiliului Judeţean Arad;

  • Contract de Lucrari – Construcția stațiilor de transfer, stațiilor de compostare și a stației de sortare, închiderea și reabilitarea depozitelor neconforme municipale de deșeuri și închiderea depozitelor necontrolate de deșeuri din zonele rurale, în județul Arad, România. Contractul de lucrări are drept scop:

–       Construcţia staţiilor de transfer de la Chişineu-Criş, Mocrea, Sebiş, şi Bârzava.

–       Închiderea şi ecologizarea depozitelor municipale neconforme din Arad, Nădlac, Pecica, Sântana, Pâncota, Chişineu-Criş, Ineu, Sebiş şi Curtici.

–       Construirea instalaţiilor de compostare la Arad şi Mocrea

–       Construcţia staţiei de sortare Mocrea şi extinderea celei existente la Arad.

–       Închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi din mediul rural.

SOLUȚIE:

 În luna februarie a acestui an proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide (SMIDS) la nivelul județului Arad  a fost finalizat. Până la sfârșitul lunii iunie trebuie începută licitație de încredințare a serviciului de colectare a gunoiului menajer unui operator regional.

Deci, până la sfârșitul anului vom avea o nouă firmă care va aduna gunoiul din oraș. Cei care vor administra orașul vor trebui sa poarte discutii serioase asupra modului în care acest serviciu va fi prestat pe raza Nădlacului. Scrie o opinie

Nota: HTML nu este tradus!