Refacerea funcţionalităţii sistemului de canalizare pluvială

SITUAŢIE:

 În prezent, apele pluviale(meteorice) nu sunt evacuate corespunzător de pe raza localităţii Nădlac. Din acest motiv întâlnim frecvent pivniţe inundate, sanţuri colmatate sau urât mirositoare şi nu în ultimul rând, igrasie care deteriorează clădirile şi scade valoarea acestora.

 Canalizarea pluvială este un subiect fierbinte, promisiuni în acest sens făcându-se în fiecare campanie electorală. Nu promitem că vom rezolva în totalitate această problemă, însă ne angajăm să tratăm subiectul cu maximă seriozitate şi să demarăm procedurile de întocmire a unui proiect, de etapizarea acestuia precum şi identificarea finanţării.

Localitatea Nadlac (Nagylak) este o localitate care se confrunta în prezent cu diverse probleme: sociale, administrative, organizatorice, tehnice și multe altele.

Printre acestea, una din problemele pe care aș vrea să o punctez este rezolvarea canalizării pluviale, a cărei prioritate în ordine cronologică e de discutat, fiind prioritare o mulțime de lucruri…Orice lucru necesită timp și răbdare care pentru unii nu mai există, și le dau dreptate.

Ținând cont că localitatea noastră este construită pe amplasamentul unui vechi lac unde pânza freatică se află la o adâncime relativ mică, chiar și în perioadele de secetă, în perioadele cu ploaie torențială zonele cu cote mai joase sunt inundate (apa din amonte nu poate fi drenată, debitul de infiltare în sol e mic, direcționarea apei din avalul localității spre cel mai apropiat emisar –Mureșul– nu există). Concluzia este ca nu avem o rezolvare generala în acest caz; soluționarea canalizării pluviale doar în câteva zone, nu e suficientă și din punct de vedere tehnic e nefuncțională și nerezolvată.

Pentru ca toate acestea să fie posible - apa pluvială  să fie organizat direcționată din cel mai înalt punct al localității spre emisar -  trebuie parcurși în primul rând câțiva pași tehnici descriși sumar (detaliile sunt foarte multe și relative):

-        o ridicare topografică a Nădlacului pentru depistarea zonelor cu cele mai înalte cote și implicit cu cele mai joase cote

-        realizarea unui proiect tehnic astfel încât ținînd cont de cotele localității, soluția adoptată  pentru scurgerea apei pluviale să fie organizată pe cât posibil gravitațional și dinspre centrul localității spre marginea acesteia, astfel încât să nu existe zone în care apa să băltească; în caz contrar niște stații de repompare în zonele în care nu permite terenul o scurgere gravitațională

-        caietul de sarcini să fie în așa fel conceput încât să poată licita doar firme constructoare competente

-        în etapa de execuție constructorul să fie mereu supervizat de un diriginte de șantier pentru respectarea proiectului și a calității lucrării

Avantajul realizării unui proiect care organizează scurgerea apelor pluvială de la “A la Z” este  că poate fi realizat în etape. Din punct de vedere financiar costurile de realizare se ridică la sume sensibil mari. În acest sens trebuie analizate toate aspectele financiar prioritare. Vis-a-vis de cantitatea și calitatea lucrărilor executate până acum, vreau să îmi exprim părerea prin citatele de mai jos:

Pentru unii Cantitatea este calitate( citat Stalin), dar țin să îi contrazic pentru că în zile noastre Calitatea nu este niciodată un accident, este întotdeauna rezultatul unui efort de inteligenţă(citat John Ruskin). Cantitatea poate fi nu doar compensată, ci şi învinsă de o calitate mai bună(citat Albert Speer). De aceea nu este vorba numai despre cantitate, ci de calitate, iar dacă ai calitate, durează în eternitate.

 

Ing.Ștyaszni Dan-ȘtefanScrie o opinie

Nota: HTML nu este tradus!